Ebay 101

 Ένας οδηγός του Ebay για αρχάριους

Λοιπόν, το Εbay είναι ένα πολύ χρήσιμο μέρος για μένα. Είναι μία τεράστια αγορά όπου πωλητές από όλον τον κόσμο προσφέρουν τα προϊόντα τους.

Όπως κάθε ελεύθερη αγορά, έχει και κινδύνους. Κακοί πωλητές και απατεώνες, καθώς και ατυχίες ή γραφειοκρατεία μπορούν να κάνουν μαρτύριο τη ζωή του καταναλωτή.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαλέγουμε χρήστες με υψηλό δείκτη feedback. Το feedback είναι ουσιαστικά η γνώμη προηγούμενων πελατών του καταστήματος/πωλητή, σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που τους προσέφερε. Μετά από κάθε συναλλαγή ο buyer γράφει feedback για τον seller και το αντίστροφο.

Το feedback score αποτελείται από ένα ποσοστό επι τοις εκατό, και ένα αριθμό σε παρένθεση, πχ "98,3% (1594)". Το δεύτερο είναι ο αριθμός των χρηστών με τους οποίους έχει συναλλαγεί κάποιος, ενώ το πρώτο το ποσοστό αυτών που άφησαν θετικό feedback.

Προσωπικά, δεν κοιτάω τα προϊόντα που πουλάνε sellers με λιγότερο από 97% και 2000 συναλλαγές.

Επιπλέον, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά όλους τους όρους μιας δημοπρασίας/πώλησης πριν κλείσουμε τη συμφωνία. Από τη στιγμή που θα κλείσει, συνήθως δεν ακυρώνεται χωρίς επιπτώσεις.


Τώρα, στα διαδικαστικά. Συνήθως ψάχνουμε κάτι με το search. Επειδή δε στέλνουν όλοι στην Ελλάδα, μπορεί να βλέπουμε πωλήσεις που δε μας αφορούν. Χρησιμοποιούμε το advanced search: γράφουμε τι ψάχνουμε (χρησιμοποιώντας εισαγωγικά ή "-" αν χρειάζεται), και παρακάτω στο " Items available to" επιλέγουμε Greece.
Επίσης, εγώ δεν κοιτάω πια δημοπρασίες, αλλά μόνο Buy-it-now αποτελέσματα, αφού οι τιμές είναι ελάχιστα διαφορετικές στα περισσότερα αντικείμενα μαζικής παραγωγής. Επιλέγουμε λοιπόν "Show only">"Buying Options">"Buy It Now".

Πατάμε search. Τώρα, δαμάζοντας το χάος των αποτελεσμάτων...
Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το "Sort by:" > "Price + Shipping: Lowest first". Κάνει ό,τι λέει.

Εδώ σας έχω ένα τέτοιο, προ-ρυθμισμένο search, που έχω κάνει bookmark. Το πατάω, και απλά αλλάζω τα περιεχόμενα του searchbox.

Αν τα αποτελέσματα είναι πολλά, αλλάζουμε τα keywords της αναζήτησης (δε χρειάζεται να πάμε στο advanced search πάλι) και προσθέτουμε το "-" πριν κάποια λέξη που χαρακτηρίζει προϊόντα που δε θέλουμε να εμφανίζονται. (πχ -usb)

Τώρα, κάνοντας κλικ σε μία πώληση, ανοίγει αναλυτικά. Εκεί για να υπολογίσουμε γρήγορα την τελική τιμή, βρίσκουμε το μέρος που μιλάει για shipping (είτε μέσα στη δημοπρασία, είτε κάτω κάτω, επιλέγουμε Greece από την drop-down list) και σημειώνουμε την τιμή. Προσθέτουμε σε αυτό το insurance, που υπάρχει κάπου εκεί γύρω, και βοηθάει την ηρεμία του μυαλού μας (peace of mind). Τελικά σε αυτό το νούμερο προσθέτουμε την τιμή του προϊόντος όπως τη γράφει πάνω πάνω ο πωλητής, "Buy it now", και έχουμε την τελική τιμή.

Επαναλαμβάνω, διαβάζουμε προσεκτικά όλη την περιγραφή. Μπορεί να υπάρχουν όροι ή οδηγίες, διαφορετικές για κάθε πωλητή ή χώρα.

Τελικά κάτω κάτω (ή πάνω πάνω) μπορούμε να πατήσουμε "Buy it Now" και να προχωρήσουμε στην αγορά του προϊόντος, χρησιμοποιώντας καλύτερα Paypal. (Η πιστωτική κάρτα προστατεύεται από το paypal. Ο πωλητής δεν τη βλέπει ποτέ, απλά παίρνει τα λεφτά του. Απίστευτα πρακτικό και ασφαλές, το χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος για χρόνια.)

Εδώ αρχίζουν οι προσευχές: ότι δε θα το ανοίξουν στο τελωνείο. Αν είναι μεγάλο/ακριβό/βαρύ θα το ανοίξουν. Τα μικρά περνάνε. Αν το ανοίξουν μπορεί να επιβάλουν φόρο ως και 30%, χονδρικά. Οπότε αν αγοράζετε κάτι με πάνω από 100 ευρώ πάρτε το υπόψη.

Αφού φτάσει το προϊόν (συνήθως έρχεται ειδοποίηση από το ταχυδρομείο, και πρέπει να πας :( ) το ελέγχουμε άμεσα. Αν δεν είναι ακριβώς όπως έπρεπε να είναι μιλάμε με τον πωλητή. Αν δεν απαντάει ή δεν είναι συνεννοήσιμος αρχίζουμε να τον απειλούμε για αρνητικό feedback.

Αν πάλι δε βγαίνει τίποτα, κάνουμε "file dispute" αίτηση στο Ebay, και τα πράγματα μάλλον θα πάνε καλύτερα. (Προσοχή: μόνο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία που αγοράσαμε το προϊόν μπορούμε να ανοίξουμε dispute)

Τελικά αφήνουμε feedback (θετικό, ουδέτερο, αρνητικό) εντός 2 μηνών από την ημερομηνία που αγοράσαμε το προϊόν και ο πωλητής θα κάνει αμέσως το ίδιο. (οι περισσότεροι περιμένουν να βάλεις εσύ πρώτος)

Αυτά. Να είστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί (ιδιαίτερα με τα κινέζικα ή τα ακριβά προϊόντα) και θα αγαπήσετε το Ebay!